Olin tänään mukana keräämässä allekirjoituksia julkilausumaan, jonka allekirjoitti 61 helsinkiläistä kaupunginvaltuutettua valtuuston kokouksen yhteydessä. Julkilausumassa puolustetaan turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksia. Olen todella huolissani äänensävyistä, miten tälläkin viikolla Rautatieasemalla mieltään ilmaisseista turvapaikanhakijoista on Helsingissä puhuttu.

”Me allekirjoittaneet haluamme Helsingin jatkavan turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia kunnioittavaa kohtelua ja kaikille kuuluvan kaupungin kehittämistä. Se on viime kädessä jokaisen helsinkiläisen etu,” julkilausumassa todetaan.

”Turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeudet turvattava

Meillä allekirjoittaneilla helsinkiläisillä päättäjillä on kasvava huoli Suomen kiristyvästä maahanmuuttopolitiikasta, joka ei enää noudata humanitäärisia arvoja. Kiristyneen politiikan puitteissa toteuttavat käytännöt ja menettelytavat ovat toistuvasti osoittautuneet ongelmallisiksi. Tämän todentavat lukuisat tuomioistuimien päätökset, joissa todetaan Migrin (maahanmuuttovirasto) päätöksiä tehdyn väärin perustein.

Meidän allekirjoittaneiden helsinkiläisten päättäjien mielestä turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksia on noudatettava ja heille on turvattava lainmukaiset oikeusturvakeinot turvapaikanhakuprosessissa.

Toisin kuin monet muut kunnat, Helsinki on ottanut monta askelta oikeaan suuntaan taatessaan toimeentulon perustuslain mukaisesti ja laissa edellytettyä laajemmat terveydenhuoltopalvelut myös turvapaikanhakijoille. Me allekirjoittaneet haluamme Helsingin jatkavan turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia kunnioittavaa kohtelua ja kaikille kuuluvan kaupungin kehittämistä. Se on viime kädessä jokaisen helsinkiläisen etu.

Eurooppalaisilla kaupungeilla näyttää olevan suoranainen kilpailu siitä, miten vaikuttaa ulospäin mahdollisimman torjuvalta. Me haluamme, että Helsinki ei liity tähän joukkoon vaan jatkaa askeliaan kohti humaania, inhimillistä, ihmisoikeuksia kunnioittavaa monikulttuurisesta tulevaisuuden kaupunkia, kuten maailman metropoleista mm. Amsterdam, Sydney ja Toronto ovat tehneet.

Helsingissä kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä 1.3.2017″

Kiitos Pilvi Torstille idean liikkeelle panosta ja kaikille 61 allekirjoittaneelle valtuutetulle yhteistyöstä!